Istoric

(2000 - 2004)
primele facilitati pe card si la ATM

in piata apar IFN-urile si ia nastere comertul electronic

La inceputul anilor 2000, erau in circulatie 1 milion de carduri valide. Un rol determinant in atingerea acestui prag l-a constituit legarea cardului de acordarea salariului, bancile reusind sa convinga o serie de companii sa plateasca salariile angajatilor prin transferuri in conturi de card. Incepand cu anul 2000, piata cardurilor a intrat intr-o noua etapa odata cu lansarea facilitatii de descoperit de cont. S-a inceput timid cu 50% din salariu, dar in numai 2 ani de la momentul punerii pe piata a acestei facilitati, datorita concurentei acerbe dintre banci, se ajungea deja ca overdraft-ul sa fie de cel putin trei salarii.

In 2000, in piata nu erau mai mult de 1.500 de POS-uri. Prin urmare, gradul de utilizare a cardurilor presupunea retrageri de numerar intr-o proportie de peste 98% din tranzactii. Din anul 2002, a fost pentru prima oara cand bancomatele s-au utilizat si pentru plata facturi in urma unui parteneriat intre BRD si Vodafone. Ulterior acest model avea sa fie preluat si de alte banci. 

In ciuda acestui mod rudimentar de utilizare a cardurilor, aproape exclusiv pentru retrageri de la bancomat, existau totusi posesori de card in Romania care cumparau de pe Internet inca de la sfarsitul anilor '90, de pe site-uri mari internationale precum amazon.com. Intrarea in noul mileniu a adus pietei de carduri si primele magazine online. Okazii.ro se lanseaza in 2000 iar eMag, un an mai tarziu. In acest context, Bancpost lanseaza in 2002 cardul Taifun, primul card dedicat cumparaturilor de pe Internet, emis sub licenta MasterCard. Cateva luni mai tarziu, in martie 2003, BCR lanseaza cardul Virtuon, dedicat tranzactiilor pe internet, primul produs sub licenta Visa cu o asemenea utilizare.

In 2004 se lanseaza standardul 3D Secure - proiect in premiera continentala - si isi incep activitatea primii integratori de comert electronic: Gecad ePayments si DotCommerce.

In acest an mai avem o premiera interesanta: isi incepe activitatea de emitere carduri compania Euroline, primul IFN care avea sa-si contruiasca rapid, in numai cativa ani, un portofoliu de aproape jumatate de milion de carduri.

Perioada analizata mai marcheaza un alt moment important: intrarea in piata cardurilor a primei banci internationale. Este vorba de ING Bank care-si lansa portofoliul de carduri Visa in ianuarie 2002. Faptul ca in Romania bancile straine au venit relativ tarziu a intarziat dezvoltarea pietei. Ca sa continuam tot cu exemplul ING, banca lansa dupa numai doi ani, in august 2004, prima platforma de "self banking", care avea sa scrie istorie in piata, si odata cu acest nou sistem erau introduse si primele ATM-uri pentru depuneri de numerar. Exemplul in materie de inovatie pe zona de infrastructura de acceptare avea sa fie preluat de catre o alta banca internationala. Astfel, Raiffeisen Bank lansa in 2004 primele ATM-uri de tip "drive-in", in parcarea restaurantului McDonald’s Otopeni si in statia OMV Turzii din Cluj Napoca. care permit extragerea de numerar direct din autoturism.
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
bancile – pentru ca prin card au atras clientela care a permis ulterior dezvoltarea pietei de retail 19 (26%)
26% Complete
comercianții – pentru ca și-au maximizat vanzarile in urma acceptarii la plata a cardurilor 12 (16%)
16% Complete
populația – pentru ca prin card a avut acces la un cont bancar, overdraft la salariu și linie de credit, facilitati de plata în rate, inclusiv în mediul online 42 (58%)
58% Complete
Proiect sustinut de