Istoric

(1993 - 1994)
primele afilieri la schemele internationale de carduri

infiintarea RomCard

Vizitele pe piata romaneasca ale reprezentantului Visa Inc., domnul Radu Obreja, incepeau inca din 1991. In urma discutiilor cu conducerea a patru banci - BCR, BRD, Banca Agricola si Banca Romana de Comert Exterior - cativa angajati din aceste institutii, desemnati  sa dezvolte aceasta noua potentiala linie de business, au fost invitati sa participe la o serie de prezentari si cursuri de initire in business-ul cu carduri, tinute atat in Romania cat si in strainatate.

Incepand cu 1993, bancile sus amintite incep sa se afilieze la Visa si sa devina membri cu drepturi depline.

Cu o investitie de 40.000 USD si 10 mil. lei fiecare din partea a cinci banci (la cele sus numite adaugandu-se Banca Ion Tiriac), in martie 1994, este infiintat RomCard. Infiintarea companiei nu numai ca a redus foarte mult timpul de decontare a tranzactiilor dar a permis bancilor actionare sa-si reduca foarte mult costurile de operare. In plus, fata de varianta in care ar fi investit in propriul centru de autorizare si procesare, s-a obtinut o mare economie. 

In octombrie 1994, RomCard proceseaza prima tranzactie de retragere numerar pe un card emis în strainatate.
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
bancile – pentru ca prin card au atras clientela care a permis ulterior dezvoltarea pietei de retail 19 (26%)
26% Complete
comercianții – pentru ca și-au maximizat vanzarile in urma acceptarii la plata a cardurilor 12 (16%)
16% Complete
populația – pentru ca prin card a avut acces la un cont bancar, overdraft la salariu și linie de credit, facilitati de plata în rate, inclusiv în mediul online 42 (58%)
58% Complete
Proiect sustinut de