Despre carduri20

"carduri20" este un proiect fara precedent la nivelul unei industrii de plati, cel putin in Romania. Este pentru prima oara cand o echipa de specialisti va documenta evolutia pietei platilor electronice din Romania, dar si a mentalului colectiv din perspectiva schimbarilor survenite in comportamentul de plata al romanilor, pe o perioada ce acopera cel putin 20 de ani. 

In numai doua decenii, am plecat de la cecuri de calatorie si "carti de plastic" si am ajuns la portofele electronice si aplicatii de plati. Romanul nu avea nici cont bancar si acum face "mobile banking", isi plateste online factura de utilitati si cumpara de pe internet diverse bunuri si servicii folosindu-si propria tableta sau telefon mobil.

Plecand de la toate aceste evolutii si schimbari, care au loc acum cu o rapiditate mult mai mare, sistemul financiar-bancar are in fata o serie de provocari legate de strategia viitoare de dezvoltare. Se vorbeste de o noua paradigma si de faptul ca bancile, si institutiile financiare in general, trebuie sa se reinventeze daca vor sa reziste in timp iar cheia noii abordari este digitalizarea.

Proiectul "carduri20" nu este doar o simpla retrospectiva a peste doua decenii de plati electronice in Romania, ce se vor regasi intr-o carte cu foarte multe grafice si date statistice. El va explica mutatiile care au intervenit in prezent in industria cardurilor si va oferi raspunsuri despre ce ar putea sa ne rezerve viitorul in materie de plati: instrumente de plata, comportament de plata si tehnologii de plati.

Foarte multe informatii de "business inteligence" vor permite actorilor din piata cardurilor sa-si confirme sau ajusteze strategiile de dezvoltare. Ele se vor regasi in cele trei rapoarte de cercetare de piata pe care NOCASH impreuna cu compania Brandberry le vor realiza in cadrul proiectului.

Astfel, va fi pentru prima oara cand vor fi chestionate trei mari categorii: specialistii din industrie, comerciantii si populatia, pentru a se vedea cat de mari sunt diferentele de abordare si perceptie dar si de asteptari. Cercetarea se va realiza in etape, incepand cu specialistii si terminand cu populatia. Dupa incheierea fiecarei etape se vor ajusta si rafina intrebarile pentru chestionarele/interviurile din etapa urmatoare.
 
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
Castigatorii introducerii cardurilor
Dupa 20 de ani de la emiterea primelor carduri, cine a avut cel mai mult de câștigat de pe urma introducerii acestor instrumente de plata?
bancile – pentru ca prin card au atras clientela care a permis ulterior dezvoltarea pietei de retail 19 (26%)
26% Complete
comercianții – pentru ca și-au maximizat vanzarile in urma acceptarii la plata a cardurilor 12 (16%)
16% Complete
populația – pentru ca prin card a avut acces la un cont bancar, overdraft la salariu și linie de credit, facilitati de plata în rate, inclusiv în mediul online 42 (58%)
58% Complete
Proiect sustinut de